Sport & kinderen

Sport


De voeten van sporters hebben veel te verduren.

Door wrijving en druk in vaak te krappe of te smalle schoenen ontstaat eelt en likdoorns.

Ook traumanagels komen bij bijvoorbeeld voetballers erg veel voor.


Wanneer een nagel is beschadigd is er een kans dat mycose/schimmel zich openbaart als een mycose-/ schimmelnagel. Daar genezing hiervan zeer moeizaam verloopt en welhaast onmogelijk lijkt, is het zaak om in een zo vroeg mogelijk stadium de schimmel te elimineren of tot stilstand te brengen.


Het dragen van badslippers in openbare doucheruimtes zoals voetbal accomodaties, sporthallen, zwembaden en sauna's is dan ook zeer aan te bevelen.






Kinderen


De kindervoet in ontwikkeling.



Het is zaak de stand van de kindervoet goed in de gaten te houden.

Zonodig wordt uw kind doorverwezen naar de huisarts of podotherapeut.

De jonge kindervoet kan te maken krijgen met wratjes. Soms lijkt het alsof het likdoorntjes zijn, maar kinderen hebben meestal nog geen eeltvorming en derhalve dus geen likdoorns.


Ook de nagels zijn tot en met de puberteit in ontwikkeling. Ze zijn, dun en zacht. Soms veroorzaakt de scherpe dunne nagel icm. een zachte, vochtige huid (zweetvoet) een ingroeiende nagel, of ontsteking in de nagelwal.

Het best is om dan 2x per dag te spoelen met lauw water en een zachte straal uit de douche kop. Knip nagels nooit te kort en te rond, dit om ingroeien te voorkomen.


In géén geval een voeten badje nemen met soda of biotex!

Hierbij wordt de huid te sterk verweekt en krijgt een puntige nagel juist de kans om in te groeien.

 

Het belang van goed kinderschoeisel.


Slecht passend schoeisel verstoord de loopbeweging, waardoor vergroeiingen ontstaan. (hallux valgus komt al veel voor bij jonge kinderen).


- Stevige maar buigzame zool, stevige hiel. Leer geniet de voorkeur omdat het de vorm van de voet aanneemt  en vanwege het ademend aspect van het materiaal. Synthetisch materialen zijn af te raden omdat de kindervoet hiervan meer gaat zweten (puber) en zodoende kans geeft op irritatie's (allergie), schimmels of likdoorns.


- vingerbreedte speling aan de voorkant.


- let op de breedte.


Kinderen geven zelden aan dat schoenen te krap zijn. Signalen zijn: veel struikelen en rode teentjes. Controleer daarom tot 1,5 jr om de 2 mnd de maat, daarna tot 2,5 jr elke 4 maanden. Vanaf de kleutertijd elk half jaar. Voel  in de schoen of aan de bovenkant van de neus waar de teentjes eindigen.


In de eerste 4 jaar heeft een kind 8 tot 10 paar schoenen nodig.